• Tue. Apr 13th, 2021

LSFMT

Experiența creează diferența.

13-15 iunie, Mineriada din 1990, Un eveniment ce nu trebuie uitat!

ByAdministrator

Jun 14, 2017

Ea a fost cea de-a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit prin violență împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. Această răscoală a fost considerată cea mai aprigă și nemiloasă dintre toate acțiunile minerilor.

  În plan intern, Mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de lipsă a libertății presei prin prezentarea unilaterală la unica televiziune din acea vreme, împiedicarea prin amenințare a apariției ziarului România Liberă. Sediile partidelor de opoziție au fost devastate. Acționând ca o forță independentă de stat minerii s-au substituit forțelor de ordine și implicit au subminat statul, iar consecința a fost acțiunea împotriva statului în următoarele trei mineriade (împotriva guvernului Petre Roman în septembrie 1991 și a guvernului Radu Vasile în ianuarie 1999 și februarie 1999). Efectele în plan extern au fost catastrofale, România a fost exclusă de la orice finanțare a organismelor internaționale și a fost întrerupt acordul de asistență cu FMI. Printre victime numărându-se și studenți. La 15 iunie, începând cu orele prânzului, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expozițional Romexpo, unde şeful statului, Ion Iliescu le-a mulţmit pentru acţiunea lor “vitejească” prin care au salvat democraţia din România. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.

  Mii și mii de tineri au plecat din țară. Foarte lent, efectele acestea au fost îndepărtate iar încrederea Occidentului, care părea pierdută definitiv, a fost reclădită și România a devenit membru al NATO și al Uniunii Europene.

  Reflectând profund, să sperăm că istoria nu se va repeta, pentru a nu mai avea de-a face cu astfel de tragedii inimaginabile. Iar noi, urmașii lor, suntem mândri că au luptat pentru binele țării, pentru DREPTATE!